Fler Harley Davidson motorcyklar stjäls

17 september 2014

Antalet efterlysta Harley Davidson motorcyklar ökar. I år har 40 Harley Davidson motorcyklar efterlysts, vilket kan jämföras med 2013 då det totalt under året efterlystes 30 stycken.

Stöldtrenden för Harley Davidson motorcyklar är uppåtgående. Under perioden 1 januari- 16 september 2014 har det efterlysts 40 Harley Davidson vilket kan jämföras med 2013 då det totalt efterlystes 30 motorcyklar av detta fabrikat.

- Harley Davidsson är en eftertraktad motorcykel. De är populära men även lite dyrare än många andra motorcyklar, säger utredare Mats Carlsson på Larmtjänst.

Det är inte bara motorcykeln som är eftertraktad utan även dess reservdelar och ofta är Harley Davidson väl utrustade. En trend som Larmtjänst ser är att motorcyklarna stjäls mer stötvis än tidigare. Vid ett flertal tillfällen har man stulit ett antal Harley Davidsson under en begränsad tid och inom ett begränsat område. Larmtjänst kan även se en ökning av stölderna av de större och exklusivare modellerna. Av de 40 efterlysta Harley Davidsson är 11 anträffade och 29 fortfarande borta.

Totalt under året har det efterlysts 1 470 motorcyklar av olika fabrik. Av dessa är 742 stycken, 50 procent, fortfarande borta. Detta är en ökning jämfört med samma period förra året. Då efterlystes 1460 motorcyklar varav 622 stycken, 43 procent, inte har anträffats.

- Andelen motorcyklar som inte anträffas ökar och man kan anta att många motorcyklar försvinner över våra gränser, säger Mats Carlsson.

För att skydda sig mot motorcykelstölder rekommenderar Larmtjänst följande:

  • Ha ett bra lås.
  • Lås fast motorcykel. Låsbyglar och kättingar ska fästas runt ramen och runt fasta föremål som lyktstolpar, cykelställ eller liknande.
  • Kan du inte låsa fast motorcykeln på platsen skall du sätta låset i det hjul som är tyngst att lyfta. Det ska inte vara lätt att lyfta ett hjul och gå iväg med motorcykel. Har du ett lås i varje hjul sjunker stöldrisken något.
  • Att parkera motorcykeln på upplysta och folktäta platser är självklart bättre än mörka och öde platser.

 

Kontakt: Åsa Sönnerby, kommunikatör, tele: 08- 522 784 39, asa.sonnerby@larmtjanst.se

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här