Antalet efterlysta personbilar minskar

18 februari 2015

Antalet efterlysta personbilar i Sverige minskar. Under 2014 efterlystes 9418 bilar vilket kan jämföras med 2013 då 10 094 bilar efterlystes. Andelen bilar som dock inte har återfunnits ligger på 18 procent. Det visar en rapport som Larmtjänst idag publicerar.

Blå stople anger antalet efterlysta personbilar. Röd stapel anger antalet bilar som inte har återfunnits.

Antalet efterlysta bilar har, med undantag för föregående år, minskat sedan det elektroniska stöldskyddet infördes i slutet av 1990- talet. Under 2014 efterlystes 9 418 personbilar i Sverige vilket är 674 färre än under 2013.

- Det är en naturlig utveckling då de äldre, mer lättstulna, bilarna fasas ut, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

Saab, Volkswagen och Volvo är fabrikat som toppar antalet efterlysa bilar i Sverige. Av dessa fabrikat är det mestadels bilar av äldre årsmodeller som är efterlysta.

Andelen bilar som inte har återfunnits ligger på 18 procent, dock är siffran högre för vissa fabrikat vars nyare årsmodeller ofta förekommer som efterlysta.

- Det är dyra bilar som organiserade ligor med stor teknisk kunskap klarar av att stjäla, säger Torbjörn Serrander.

Range Rover är ett fabrikat som varit utsatt sedan 2013 då efterlysningarna ökade markant. Försäkringsbolagen agerade med att sätta in spårsändare i modellprogrammet vilket har lett till både beslagtagna bilar och gripna gärningsmän. Under 2014 efterlystes 77 Range Rover bilar med årsmodell 2005 och nyare, av dessa bilar har 40 inte återfunnits. Det kan jämföras med 2013 då 58 bilar med samma årsmodell efterlystes varav 47 inte återfanns.

Flest efterlysningar kommer från storstadsområdena Stockholms län, Västra Götalands län och Skåne län.

Kontakt: Åsa Sönnerby, kommunikatör, tele: 08- 522 784 39

Klicka på bilderna för större storlek.

   
Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här