Stöldvåg av jordbrukstraktorer

08 september 2015

Sedan början av september har ett flertal jordbrukstraktorer av fabrikatet John Deere stulits. Traktorerna är av större värde och stölderna har ägt rum både från återförsäljare och från bönder.

I år har det totalt stulits 22 John Deere jordbrukstraktorer varav 6 traktorer har stulits sedan början av september. Stölderna i september har ägt rum norr om Stockholm, i Mellerud och strax utanför Karlstad. Två av de stulna traktorerna är av årsmodellerna 2007 och 2009, därefter är det enbart nyare årsmodeller som har stulits.

De stulna John Deere traktorerna är av större värde. Vid den senaste stölden stal man två traktorer med ett totalvärde på omkring 1,7 miljoner kronor på en gård norr om Stockholm. Några dagar innan det stals två traktorer till ett värde av 2 miljoner hos en återförsäljare i Mellerud och två traktorer från två gårdar utanför Karlstad med ett total på 1,5 miljoner kronor.

- Det är dyra traktorer och det är viktigt att göra det svårt för tjuven att stjäla dem. Man bör exempelvis inte låta nycklarna sitta kvar i traktorn när den inte används samt tänka på var den parkeras, helst inte ute på fältet. Spårsändare är också ett bra alternativ, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

De traktorer som brukar vara mest stöldutsatta är John Deere, Massey Ferguson och New Holland. Sedan 2013 har det stulits drygt 125 traktorer av dessa fabrikat. Stölderna har då varit koncentrerade från Stockholmsområdet och söderut. Flest stölder har ägt rum i länen Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

(Tillägg 2015-09-10: Natten till den 10 september stals ytterligare två John Deere traktorer på två gårdar i Strängnäs).


Att tänka på för att göra det svårare för tjuven:

  • Låt inte nycklarna sitta kvar i traktorn när den inte används!
  • Ha koll på var traktorn parkeras. Undvik att lämna traktorn ute på fältet och har man möjlighet att ställa in den ska man göra det.
  • Använd spårsändare
Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här