Traktorer fortsätter vara attraktiva för tjuvarna

08 april 2015

Under första kvartalet har det efterlysts 52 entreprenadmaskiner och traktorer i landet. Det visar den senaste kvartalstatistiken från Larmtjänst. Främst är det traktorer som själs.

I år har det efterlysts 52 entreprenadmaskiner och traktorer vilket kan jämföras med samma period 2014 då det efterlystes 62 stycken.

- Det minskade antalet stölder kan förklaras med att det var lugnt precis i början av året. Men sedan mitten av februari har stölderna ökat igen, framförallt traktorstölderna, säger utredare Göran Trangius på Larmtjänst.

Av de 52 efterlysta maskinerna och traktorerna är det främst traktorer som man stjäl och under första kvartalet stals 19 traktorer. Ofta stjäl man traktorerna direkt från återförsäljaren, en stöldtrend som fortsätter från 2014. I slutet av mars stals exempelvis två traktorer med ett totalt värde på nästan 3 miljoner kronor hos en återförsäljare i Brålanda, Skåne.

I mars inträffade även en stöld i Norrköping av en Massey Ferguson traktor. Vid samma stöldtillfälle tog man en Palmse dumpervagn och Larmtjänst tror det kommer bli allt vanligare att man stjäl nyare tillbehör så som vagnar, skopor och rototiltar.

- Tillbehören är värda mycket pengar och därmed attraktiva att stjäla, säger Göran Trangius.

Flest stölder sker i storstadsområdena. I Stockholms län har det under första kvartalet efterlysts 14 maskiner och traktorer. I Västra Götaland och Skåne har det efterlysts 12 respektive 8 maskiner och traktorer.

Andelen maskiner och traktorer som inte återfinns fortsätter att vara hög. Av de entreprenadmaskiner och traktorer som efterlysts under året har enbart 14 kommit tillbaka. Det innebär att 73 procent fortfarande är borta. Mycket försvinner utomlands.


Bilden visar antalet efterlysta  entreprenadmaskiner och traktorer fördelat på län.


Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här