Stölder av katalysatorer ökade med 248 procent

27 oktober 2021

Mellan de 1 januari och 30 september 2021 stals 5870 katalysatorer, en ökning med 248 procent jämfört med samma period 2020. Det visar den senaste statistiken från Larmtjänst.

Stölderna av katalysatorer fortsätter att öka kraftigt. Under de tre första kvartalen 2021 har 5870 stölder registrerats, vilket kan jämföras med samma period 2020 då 1686 stölder registrerades, en ökning med 248 procent.

- Som befarat har stölderna ökat efter sommaren. Vi kunde se en ökning redan i augusti månad och sannolikt väntar en dyster utveckling av stölder av dessa komponenter fram till årsskiftet, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.

katalysatorstölder kvartal 3

Diagrammet visar antalet stölder per månad från 2018 till 2021.

Flest stölder av katalysatorer sker i storstadsområdena och mest utsatta är polisregion Stockholm (2340) och polisregion Syd (1404).

Diagrammet visar antalet stölder av katalysatorer fördelat per polisregion under de tre första kvartalen 2020 och 2021.

- Vi ser att stölderna sker i syfte att komma åt de ädelmetaller som finns i katalysatorerna. Mycket har tidigare pekat på att stölderna främst har utförts av internationella stöldligor men nu kan vi se, efter vissa gripanden som polisen gjort, att utförarna varken behöver tillhöra ett nätverk eller vara medborgare i andra länder, säger Fredrik Lindstedt.

Även stölderna av strålkastare, radio/navigationssystem och airbags har under året ökat. Mellan den 1 januari och 30 september har det registrerats 1519 stölder av strålkastare, radio/navigationssystem och airbags. Detta kan jämföras med samma period förra året då 1443 stölder registrerades, en ökning med fem procent. Även vid dessa stölder är det polisregion Stockholm och polisregion Syd som är mest utsatta för stölderna. Där har 596 stölder respektive 546 stölder registrerats.

reservdelsstölder statistik 2021

Diagrammet visar antalet stölder av strålkastare, radio/navigationssystem och airbags fördelat per polisregion under de tre första kvartalen 2020 och 2021.

För att undvika stöld tänk på följande:

  • Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.
  • Märk utsatta komponenter med märk-DNA och tydliggör detta på bilen. Detta kan ha en avskräckande effekt.
  • Använd larmsystem.

Kontakt: Åsa Lundin, kommunikatör Larmtjänst, tele: 08- 522 784 39, asa.lundin@larmtjanst.se, www.larmtjanst.se

Larmtjänst är en branschorganisation för de svenska sakförsäkringsbolagen med syftet att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet och återfinna stulen försäkrad egendom.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet