Ökning av antalet efterlysta entreprenadmaskiner

13 april 2023

Under första kvartalet har 36 entreprenadmaskiner efterlysts i Sverige. Det är en ökning med 20 procent jämfört med samma period 2022. Antalet efterlysta traktorer har under perioden minskat från 17 traktorer till 10 traktorer. Det visar den senaste statistiken från Larmtjänst.

Redan i slutet av 2022 kunde Larmtjänst notera en uppgång av antalet efterlysta entreprenadmaskiner.

- Det finns en stor efterfrågan av maskiner ute i Europa och vi befarade tidigt att stölderna av maskiner skulle fortsätta under 2023, något som vi nu ser stämmer, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.

Under första kvartalet har det efterlysts 36 maskiner vilket kan jämföras med 30 maskiner under samma period 2022. I år har bl.a. 9 kompaktlastare, 5 hjullastare och 5 grävmaskiner blivit efterlysta.

- Tyvärr vet vi att mörkertalet är stort eftersom mycket är oregistrerat, vilket innebär att det kan finnas fler efterlysta maskiner än vad statistiken visar, säger Fredrik Lindstedt.

Under perioden har det även efterlysts 10 traktorer. Detta är färre jämfört med samma period förra året då antalet efterlysta traktorer låg på 17 st.  

Under perioden har det även efterlysts 5 redskap och annan utrustning, vilket är på samma nivå som förra året.

Bilden visar antalet efterlysta entreprenadmaskiner, traktorer och redskap och annan utrustning under första kvartalet 2023 och 2022.

Sedan 2023 har Larmtjänst förändrat sammanställningen av statistiken genom att dela in den i tre olika kategorier: entreprenadmaskiner, traktorer och ”redskap och annan utrustning”. Tidigare har entreprenadmaskiner och redskap redovisats tillsammans. Den nya indelningen har gjorts för att få en mer korrekt statistiksammanställning. I kategorin ”redskap och annan utrustning” kan det exempelvis ingå GPS, markvibratorer, aggregat och borrar. Åkgräsklippare ingår i statistiken under entreprenadmaskiner.

Att tänka på som maskinägare:

  • Ha koll på maskinens identitet. Fota av typskylten där serienummer anges.
  • Låt inte nycklarna sitta kvar när maskinen inte används.
  • Koppla på elektronisk startspärr om möjligt.
  • Använd spårutrustning- ökar chansen för anträffande.
  • Tänk på hur maskinen står parkerad. Parkera gärna på ett sätt som gör det svårare att stjäla, ställ exempelvis skopor och likande framför.
  • Bevakning och god belysning försvårar för tjuven.

Kontakt: Åsa Lundin, kommunikatör Larmtjänst, tele: 08- 522 784 39, asa.lundin@larmtjanst.se, www.larmtjanst.se

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet