Stölder av båtmotorer minskade med 74 procent i polisregion Stockholm

24 april 2023

Under första kvartalet har det anmälts 98 stölder av båtmotorer. Det är en minskning med 46 procent jämfört med samma period 2022. I polisregion Stockholm minskade stölderna med 74 procent. Det visar den senaste statistiken från Brottsförebyggande rådet.

Stölderna av båtmotorer visar en positiv utveckling. Under första kvartalet har det anmälts 98 stölder vilket kan jämföras med samma period förra året då det anmäldes 183 stölder av motorer, en minskning med 46 procent.

- Samtidigt som vi gläds åt en fantastisk utveckling under första kvartalet i år så inträffar det tyvärr fortfarande organiserade stölder som drabbar båtägare i Sverige, säger utredare Viktor Eklöf på Larmtjänst.

Diagrammet visar antalet anmälda båtmotorstölder de senaste fem åren under första kvartalet.

En anledning till minskningen av antalet båtmotorstölder kan förklaras med Båtsamverkan som startade upp för 10 år av polisen i Västra Götaland tillsammans med Larmtjänst och försäkringsbolagen. Båtsamverkan har idag spridit sig till alla polisregioner i landet och används som en brottsförebyggande metod i hela polissverige.

- För att bibehålla den positiva stöldutvecklingen som vi idag har är det viktigt att arbetet med Båtsamverkan fortsätter, säger Viktor Eklöf.

I polisregion Stockholm har stölderna av båtmotorer minskat med 74 procent jämfört med samma period 2022.

Diagrammet visar antalet stölder av båtmotorer under första kvartalet 2023 och 2022.

Nu när våren har kommit är det många båtägare som jobbar med sina båtar inför den kommande sjösättningen. Larmtjänst rekommenderar att man då tar sig tid att fylla i det ”Lilla båtkortet” som finns att ladda hem på Larmtjänsts hemsida.

- Skulle du utsättas för brott så har du genom det ”Lilla båtkortet” ökat dina chanser att göra en bra polisanmälan som i sin tur hjälper Polisen vid en eventuell identifiering av båt och båtmotor, säger Viktor Eklöf.

 

För att minska risken för båtmotorstöld:

  • Starta upp Båtsamverkan i din båtklubb!
  • Stöldmärk din båt och båtmotor. Skriv upp skrov- och motornummer i båtkort.
  • Var observant på vilka som rör sig på din båtklubb
  • Använda spårsändare, men kom ihåg att kolla batterierna samt att den är aktiverad och att du som användare förstår hur den fungerar.
  • Fyll i ”Lilla båtkortet!” Finns på polisen.se och larmtjänst.se
Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet