Stölder av katalysatorer fortsätter minska

23 oktober 2023

Mellan den 1 januari och 30 september stals 3934 katalysatorer. Detta är en minskning med 29 procent jämfört med samma period 2022. Majoriteten av stölderna har ägt rum under årets första kvartal. Det visar den senaste statistiken från Larmtjänst.

Stölderna av katalysatorer fortsätter att minska visar den senaste kvartalsstatiken från Larmtjänst. Under året har det registrerats 3934 stölder av katalysatorer vilket kan jämföras med samma period 2022 då det stals 5516 katalysatorer, en minskning med 29 procent. Stölderna under 2023 har succesivt minskat under året. Flest stölder inträffade under första kvartalet.

- Råvarupriset på ädelmetallerna Rodium och Palladium som finns i katalysatorer rusade under år 2020 men har nu minskat kraftigt vilket kan vara en förklaring på den nedåtgående stöldtrenden, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.

Stölder per kvartal

Diagrammet visar antalet stölder av katalysatorer under 2023.

stölder katalysatorer sedan 2019

Diagrammet visar antalet stölder under de tre första kvartalen 2021–2023.

De mest drabbade polisregionerna är Stockholm (1089), Syd (1015) och Väst (787). Bryts statistiken ner på länsnivå så sker flest katalysatorstölder i Stockholms län (1087), Skåne län (849) och Västra Götalands län (717).

Toyota är det fabrikat som är mest utsatt för dessa stölder, framför allt modell Prius med årsmodell 2004–2010. Av de Volvobilar som blivit utsatta är de flesta av årsmodell 1990–1999.

Skadekostnaden under året uppgår till 75 miljoner kronor.

För att undvika stöld tänk på följande:

  • Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.
  • Märkprodukter. Detta kan ha en avskräckande effekt.
  • Använd larmsystem.

Om statistiken:

Genom ett samarbete med CAB Group AB har Larmtjänst fått tillgång till statistiska uppgifter ur kalkyleringssystemet CABAS. I CABAS registreras verkstadsorten. Däremot finns ingen information om stöldort. Stöldplatsort och verkstadsort behöver inte nödvändigtvis överensstämma. Det bör noteras att statistiken endast omfattar stölder som omfattas av försäkring. Statistiken underskattar således det faktiska antalet stölder.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet