;

Reservdelsstölder

Antalet efterlysta personbilar minskar men antalet stölder av reservdelar har under åren ökat.

Bildelsstölder

I en rapport av Larmtjänst har man fokuserat på tre specifika reservdelar som man vet ofta förekommer vid denna typ av stöld; strålkastare xenon, airbags/rattar och navigationssystem.

- Reservdelarna är relativt lätta att stjäla, smidiga att transportera och frakta ut ur landet. Det finns även en lukrativ internationell avsättningsmarknad för denna typ av gods, säger Mats Galvenius Vd på Larmtjänst.

Organiserad brottslighet

Stölderna begås i stor utsträckning av organiserade ligor, ofta med internationell koppling, och brottet kräver tillgång till teknisk kompetens och till logistik för avsättning av godset. Gärningspersonerna är därför sällan tillfällighetsbrottslingar.

- Vi måste jobba för att motverka de organiserade stöldligornas verksamhet eftersom de utgör en viktig finansieringskälla för andra typer av organiserad brottslighet. Det är även viktigt att bekämpa denna typ av vardagsbrottslighet för en ökad upplevd trygghet hos allmänheten, säger Mats Galvenius.

Stölderna är kostsamma och under 2017 uppgick den samlade skadekostnaden till 250miljoner kronor, vilket är en ökning med 18 procent jämfört med 2016.

Utsatta fabrikat

BMW är det fabrikat som är mest drabbat och stod för 58 procent av reservdelsstölderna under 2017. Andra utsatta fabrikat är  Volkswagen, Volvo och Mercedes.

Åtgärder för att motverka stölderna

För att motverka stölderna av reservdelar måste polisen ha mer långsiktiga och uthålliga insatser mot denna typ av brottslighet. Riktade insatser har visat sig vara effektiva. Det krävs även att biltillverkarna förbättrar stöldskyddet genom att försvåra bortmonteringen av reservdelarna. Genom att försvåra bortmonteringen ökar möjligheten att gripa gärningspersonen direkt vid stöldtillfället eftersom brottstiden förlängs. Detta kan även bidra till att man upplever upptäcksrisken för stor jämfört med den kalkylerade vinsten.

- Sedan behövs det en strängare tillämpning av straffskalan. Idag är praxis är att domstolarna endast tillämpar den lägre delen av straffskalan, säger Mats Galvenius.

Tips till bilägaren:

  • Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.
  • Märk utsatta komponenter med märk-DNA och tydliggör detta på bilen. Detta kan ha en avskräckande effekt.
Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.