Tillbaka

Exempel på domar

04 september 2023
Nedan kan du ta del av exempel på försäkringsbedrägeri domar.

 

Malmö tingsrätt 2024

En försäkringstagare uppgav till sitt försäkringsbolag att hon haft inbrott i sitt källarförråd och blivit av med saker för ca 340 000 kronor. Försäkringstagaren ville ha skadeersättning men vid utredning av försäkringsbolaget visade det sig att de foton som försäkringstagaren skickat in till försäkringsbolaget för att styrka innehav var tagna efter stöldtillfället. Försäkringstagaren dömdes av Malmö tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för försök till bedrägeri.

Mora tingsrätt 2024

En försäkringstagare uppgav till sitt försäkringsbolag att hon varit med om en skoterolycka om ville ha skadeersättning för en vagnskada som uppstått. Efter utredning så visade det sig att försäkringstagaren inte var den riktiga ägaren av skotern och inte heller var den som kört skotern vid skadetillfället. Skotern tillhörde egentligen hennes son men försäkringen var tecknad på försäkringstagaren för att få en lägre premie. Det var även sonen som körde skotern vid skadetillfället. Försäkringstagaren erkände att hon angav felaktiga uppgifter till försäkringsbolaget vid tecknandet av försäkrings samt när hon anmälde skadan. Mor och son dömdes båda vid Mora tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för bedrägeri och försök till bedrägeri.

Mora tingsrätt 2023

En försäkringstagare anmälde att han varit med om ett rån och blivit bestulen på åtta antika böcker till ett sammanlagt värde om 5,4 miljoner kronor. Böckerna ska enligt försäkringstagaren ha gått i arv och funnits inom släkten i 200 år. Försäkringsbolaget kunde vid utredning konstatera att böckerna var nyproducerade förfalskningar och att certifikaten som lämnats in också var förfalskningar. Försäkringstagaren dömdes till ett års fängelse. 

Eksjö tingsrätt 2023

En man dömdes vid Eksjö tingsrätt för försök till bedrägeri mot ett försäkringsbolag. Mannen ska enligt domen skickat in en skadeanmälan till bolaget där han hävdade att hans personbil skadats genom att det uppstått repor i lacken. Mannen krävde 35 000 som skadeersättning. Enligt domen fanns dock dessa skador redan när han köpte bilen vilket mannen , vid rättegång, hävdar att han ej var medveten om, något som avfärdas av domstolen. Tingsrätten skriver följande:

— NN:s invändning att han inte skulle ha känt till att skadorna fanns vid köpet är inte alls trovärdig med hänsyn till den omfattande skadebilden, annonsens utformning i text och bild, att han själv hämtade fordonet efter köpet, hans bedömning av priset samt att han handlar med bilar och att han därför förväntas ha både intresse av och kunskap om bilens värde och möjligheten att sälja den. Mannen dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

Uppsala tingsrätt 2023

En försäkringstagare ansökte vid ett flertal tillfällen 2019 om ersättning för läkarvård på ett sjukhus i Egypten för henne och hennes barn. Vid utredning av försäkringsbolaget visade det sig att dokumenten som lämnats in var förfalskade. Försäkringstagaren dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

Lunds tingsrätt 2023

En försäkringstagare anmälde till sitt försäkringsbolag att en tv gått sönder och bifogade bilder på den trasiga tvskärmen. Försäkringsbolaget fick kännedom om ett väl spritt Youtube-klipp ”broken TV screen prank” och kunde konstatera att den inskickade bilden var identisk med Youtube klippet. Försäkringstagaren dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

Solna tingsrätt 2023

En försäkringstagare anmäler till sitt försäkringsbolag att hon tappat bort en iPhone med tillhörande Airpods. I samband med skadeanmälan bifogade försäkringstagare ett kvitto från Elgiganten. Försäkringsbolagets utredning visar att det inlämnade inköpskvittot är förfalskat. Försäkringstagaren dömdes till fängelse för bedrägeri men också urkundsförfalskning.

Malmö tingsrätt 2022

En kvinna ansökte i februari månad 2020 om ersättning för läkarvård på ett sjukhus i Libanon för sin dotter. I augusti samma år sökte kvinnan åter om ersättning för läkarvård i Libanon för ett av sina barn. Denna gång hävdade kvinnan att hon även blivit av med värdesaker. Ärendet utreddes av försäkringsbolaget och det visade sig att barnen aldrig vårdats på det sjukhus som försäkringstagaren uppgett och att dokumenten som lämnats in var förfalskade. Kvinnan dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

Malmö tingsrätt 2022

En försäkringstagare anmälde en stöld av en väska med guldsmycken värda ca 55 000 kronor. Försäkringstagaren kompletterade med bilder på sina smycken. Försäkringsbolaget kunde då konstatera att bilderna var tagna efter det datum som försäkringstagren hävdade att stölden skulle ägt rum. Försäkringstagaren dömdes till villkorlig dom.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet