Andelen bilar som inte återfinns ökar

20 februari 2020

Under 2019 efterlystes 7180 personbilar i Sverige. Av dessa bilar var 22 procent, 1580 bilar, fortfarande efterlysta vid årets slut. Detta är en ökning jämfört med 2018 då andelen bilar som inte hade återfunnits vid årets slut låg på 19,6 procent. Det visar den senaste årsstatistiken över Efterlysta fordon som Larmtjänst idag publicerar.

Antalet efterlysta personbilar fortsätter att sjunka. Så har trenden sett ut sedan man införde det elektroniska stöldskyddet i slutet av nittiotalet. Under 2019 efterlystes 7180 personbilar vilket är en minskning med 9 procent jämfört med 2018 då 7925 bilar blev efterlysta. Dock ökar för varje år andelen personbilar som inte blir återfunna. Under 2019 låg andelen personbilar som inte blivit återfunna på 22 procent, en ökning jämfört med året innan då siffran låg på 19,6 procent. För nyare bilar, med årsmodell 2014 till 2020, låg andelen ej återfunna personbilar ännu högre. Av 1886 bilar med årsmodell 2014-2020 som efterlystes under 2019 var 29 procent fortfarande borta vid årets slut.

- Dessa bilar är av större värde och det är sådana bilar som internationella brottsnätverk riktar in sig på. En stor del av dessa bilar försvinner utomlands vilket gör att färre återfinns, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.ej avlysta bilar 2019.jpg

Bilden visar utvecklingen av andelen inte avlysta personbilar.

Majoriteten av efterlysningarna som gjordes av personbilar kom från storstadsområdena: polisregion Stockholm (2008), polisregion Syd (1473) och polisregion Väst (1325).

Under året har det varit en ökning av antalet efterlysningar av Toyotabilar, framförallt modellerna Rav4 och Auris, särskilt i södra Sverige. Även Mazda CX-bilar har varit utsatta för stölder under året. Majoriteten av dessa stölder kommer från Skåne län. Under sommaren var det även en stöldvåg av Teslabilar. Efter att Larmtjänst tillsammans med polisen i höstas gick ut i media med information om hur man som Teslaägare med enkla åtgärder kan förhindra stöld har dessa stölder upphört.

Här kan du läsa hela rapporten: 

 

Tips på hur du minskar risken för bilstöld:

  • Kontrollera alltid att bilen är ordentligt låst innan du lämnar den.
  • Använd garage om du har det!
  • Ha belysning på garageuppfarten som tänds om någon är där.
  • Hantera din bilnyckel som en värdesak och förvara den inte precis innanför entrédörren.
  • Om du har keyless system- förvara din bilnyckel i en metallburk så inte signalen går därifrån. Kontrollera genom att ta med burken ut till bilen och försök öppna bilen. Förvara även din reservnyckel i en metallburk.
  • Använd larmsystem.

 

Kontakt: Åsa Lundin, kommunikatör Larmtjänst, tele: 08- 522 784 39, asa.lundin@larmtjanst.se, www.larmtjanst.se

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.