Flest bilar stjäls med nyckel

13 maj 2020

Det vanligaste sättet att stjäla personbilar är genom att använda bilens egen nyckel. 38 procent av bilarna som efterlystes mellan 2018–2019 (årsmodell 2013 och nyare) blev stulna med nyckel. Det visar en rapport som Larmtjänst presenterar idag.

I slutet av 90-talet infördes krav om elektroniskt stöldskydd på personbilar vilket har gjort det svårare att stjäla bilar eftersom den traditionella tekniken med tjuvkoppling är omöjlig. Detta har gjort att antalet efterlysta personbilar minskat för varje år sedan dess. Under 2019 efterlystes totalt 7180 bilar i Sverige.

Enligt en undersökning som Larmtjänst genomfört på bilar som efterlysts under åren 2018 och 2019 (årsmodell 2013 eller nyare) har 38 procent stulits med bilens egen nyckel. I dessa siffror ingår bedrägeri (13 %), tappad nyckel (1 %), råntvång (2 %) och stöld med nyckel (22 %). Inkluderar man även s.k. reläattacker (3 %) där signalen från bilens nyckel har fångats upp och förstärkts för att kunna starta bilen visar det sig att bilens nyckel har varit direkt inblandad vid 41 procent av stölderna.

- Stöld med hjälp av bilens egen nyckel är fortfarande det mest förekommande stöldsättet och man bör därför som bilägare ha koll på sina bilnycklar och förvara dem på en säker plats, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

Under 2018 och 2019 har Larmtjänst även noterat ett antal bilar där det elektroniska stöldskyddet har förbikopplats (manipulerats) eller där det finns misstankar om förbikoppling. Typen av förbikoppling skiljer sig beroende på bilens fabrikat. Exempel på metoder kan vara programmering, komponentbyten och reläattack.

I undersökningen ingick totalt 3860 efterlysta bilar och i 14 procent av fallen är stöldsättet okänt, vilket oftast beror på att bilen inte har återfunnits. Andra förklaringar kan vara att bilen har anträffats nedmonterad i delar eller att den har anträffats utomlands och därmed inte varit möjlig att undersöka.

Tips till bilägaren:

  • Ha koll på dina bilnycklar och hantera dem som en värdesak! Förvara dem inte precis innanför entrédörren.
  • Är du på träningsanläggningar eller simhallar- använd de bevakade värdeskåpen vid receptionen.

Tänk även på att:

  • Kontrollera alltid att bilen är ordentligt låst innan du lämnar den.
  • Använd garage om du har det!
  • Ha belysning på garageuppfarten som tänds om någon är där.
  • Om du har keyless system- förvara din bilnyckel i en metallburk så att signalen från nyckeln inte kan fångas upp utifrån. Kontrollera genom att ta med burken ut till bilen och försök öppna bilen. Förvara även din reservnyckel i en metallburk.
  • Använd larmsystem.
Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.