Konferens för bättre samarbete mot fordonsbrottslighet

12 december 2013

I slutet av november anordnade Interpol en internationell konferens om fordonsstölder. Detta var den första konferensen som Interpol anordnade där både den offentliga och privata sektorn var inbjudna.

Interpol högkvarter, fordonsbrottslighet, stulna fordon, efterlysta fordon

Syftet med konferensen var att förbättra samarbetet och förståelsen mellan den offentliga och den privata sektorn.

- I många länder, exempelvis Sverige och Holland, har man kommit långt med detta samarbete. Dock finns det andra länder som ligger efter, säger utredare Per Norström på Larmtjänst.

Oftast är det den nationella lagstiftningen som hindrar samarbetet mellan de två sektorerna. Lagstiftningen kan i vissa fall förbjuda polisen att samarbeta med den privata sektorn. Många myndigheter har dock börjat närma sig både försäkringsbranschen och bilfabrikanter för samarbete.

Konferensen ägde rum i Lyon i Interpols högkvarter och höll på i tre dagar varav den sista dagen enbart var avsedd för inbjudna poliser. Totalt deltog omkring 180 personer från alla kontinenter och från Sverige medverkade Larmtjänst, svensk Polis och Transportstyrelsen.

Under de två första dagarna redogjorde man hur fordonsstölderna ser ut globalt och det hölls ca 50 kortare presentationer varav Larmtjänst höll en om krockskadade importbilar. Vidare diskuterades även hur samarbetet mellan de två sektorerna kan fungera på ett mer effektiv sätt och hur samarbetet inom den privata sektorn kan utvecklas.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här