Rapport om försäkringsbedrägerier i Europa

18 februari 2013

Försäkringsbedrägerier uppskattas motsvara upp till 10 procent av skadeersättningen på europeisk nivå. Dock är det stora skillnader mellan länderna hur mycket som upptäcks. Det framgår i rapporten ”The impact of insurane fraud” som publicerades idag av Insurance Europe.

Under 2011 genomfördes i Sverige 6200 utredningar av misstänkta försäkringsbedrägerier. Utredningarna resulterade i att försäkringsbolagen avböjde utbetalningar i skador till ett värde av cirka €40 miljoner.

- De skandinaviska länderna har kommit långt när det gäller bekämpning av
försäkringsbedrägerier, säger utredningsinspektör Per Norström på Larmtjänst som suttit med i arbetsgruppen för rapporten.

Avdelning för försäkringsbedrägeri

I Storbritannien avböjde man under 2011 skador till ett värde för cirka € 1148 miljoner, vilket motsvarar 5,7 procent den utbetalda skadeersättningen i landet. Under 2012 tillsatte man en speciell avdelning inom polisen, Insurance Fraud Enforcement Department (IFED), som enbart utreder försäkringsbedrägerier. Under de första nio månaderna gjorde man 200 gripanden av personer misstänkta för försäkringsbedrägerier. Denna avdelning är helt sponsrad av försäkringsbranschen i Storbritannien.

Skillnader mellan länderna

I rapporten framgår det att bekämpningen av försäkringsbedrägerier skiljer sig mellan länderna i Europa. I Sverige, Storbritannien och Irland använder man sig exempelvis av tipsfunktioner, där allmänheten kan ringa in eller maila tips om försäkringsbedrägerier. I de nordiska länderna samarbetar försäkringsbranschen med sina grannländer för att diskutera trender och likande problemställningar. Utbildning och teknologi är andra sätt som länderna i Europa arbetar med för att upptäcka och bekämpa försäkringsbedrägerier.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här