Större andel bilar förblir efterlysta

20 februari 2013

Antalet efterlysta personbilar minskar samtidigt som andelen bilar som förblir efterlysta ökar. Detta framgår i Larmtjänsts rapport Efterlysta fordon Sverige 2012.

Under 2012 var 10 011 personbilar efterlysta i Sverige, vilket kan jämföras med 12 309 under 2011. Flest efterlysta bilar har storstadsområdena så som Stockholms län, Västra Götalands län och Skåne län. Det minskade antalet efterlysta bilar kan förklaras med bättre säkerhetsutrustning i de nyare modellerna och en naturlig utfasning av de äldre bilarna. Av de efterlysta bilarna var det 17 procent som inte anträffades vilket är en ökning jämfört med 2011 då 14,7 procent registrerades som ej anträffade.

- Den ökade andelen ej anträffade bilar kan delvis förklaras med den organiserade brottsligheten. Det är ligor som fraktar bilarna utomlands, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

Saab, Ford och Volvo är fabrikat som toppar antalet efterlysa bilar i Sverige. Av dessa fabrikat är det mestadels äldre årsmodeller som är efterlysta. BMW, Mercedes Benz och Volkswagen är exempel på fabrikat där nyare årsmodeller blir efterlysta och där andelen ej anträffade är hög. BMW hade exempelvis under 2012 totalt 577 efterlysta bilar i Sverige varav 37 procent ej anträffades. Bland BMW bilarna har Larmtjänst sedan ett par år tillbaka sett en kraftig ökning av stölder av modellerna BMW X5 och X6. Enbart ett fåtal anträffas. Under 2012 efterlystes 88 X5:or och X6:or, 71 procent av dessa bilar anträffades inte enligt statistiken.

Enligt statistiken följer de efterlysta motorcyklarna samma trend som de efterlysta personbilarna. Under 2012 var 1718 motorcyklar efterlysta i Sverige. 53 procent anträffades inte vilket är en ökning jämfört med samma period 2011 (50 procent ej anträffade). Den höga andelen motorcyklar som inte anträffas kan bero på identitetsbyte av motorcykeln eller att man tar ut motorn och skrotar ramen.

Ett av de fabrikat som har en hög andel ej anträffade motorcyklar är Harley Davidson. Under året stals 41 Harley Davidson varav 33 ej anträffades.

- Harley Davidsson har alltid legat högt i andelen ej anträffade. En förklaring kan vara reservdelsmarknaden, säger Torbjörn Serrander.

Även terrängfordon hade under 2012 en hög andel ej anträffade. Under året fanns 640 efterlysta terrängfordon, 73 procent förblev efterlysta enligt statistiken. Dalarnas län och Västra Götalands län hade under året flest efterlysningar.

- I Dalarna är det framförallt skotrar som efterlyses medans det i Västra Götaland främst är fyrhjulingar, säger Torbjörn Serrander.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här