Vanligare att mindre maskiner stjäls

13 oktober 2014

Det blir allt vanligare att mindre entreprenadmaskiner så som minigrävare stjäls. Maskinerna är enkla att stjäla men framför allt lätta att transportera bort.

stulna minigrävareDen senaste kvartalstatistiken från Larmtjänst visar att det under året har efterlysts totalt 253 entreprenadmaskiner och traktorer. Larmtjänst har noterat att det blir vanligare att stjäla mindre maskiner som exempelvis minigrävare.

- Entreprenadmaskiner saknar generellt bra lås och elektroniskt stöldskydd vilket gör dem lätta att stjäla. De mindre maskinerna är även enklare att transportera bort och vi ser en ökning av dessa stölder, säger utredare Göran Trangius på Larmtjänst.

Mest vanligt är det att entreprenadmaskinerna stjäls från olika arbetsplatser och anläggningar. Det är därför viktigt att man som ägare att ha god uppsikt över sitt bestånd av maskiner eftersom det kan förkorta upptäckstiden för stölden. För att kunna efterlysa en maskin krävs även att man har information om maskinens identitet.

De områden som är mest drabbade av entreprenadstölder är södra och västra Sverige samt Stockholmsområdet. Av de 253 efterlysta maskinerna är 170 stycken, 67 procent, fortfarande borta. Det höga antalet maskiner som fortfarande saknas tyder på att de plockas isär eller fraktas utomlands.

- Nyligen hittade man en svenskstulen maskin i Litauen. Maskinen var helt ny och värd omkring en miljon kronor, säger Göran Trangius.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här