Statistik för båtmotorstölder kvartal ett

02 april 2015

Under första kvartalet 2015 polisanmäldes 221 båtmotorstölder i Sverige. Det är 20 procent färre jämfört med samma period 2014. Det visar statistik från Polisen över polisanmälda båtmotorer.

Under första kvartalet 2015 polisanmäldes 221 båtmotorstölder, vilket är 54 färre jämfört med samma period 2014 då det polisanmäldes 275 motorer. Främst sker stölderna i storstadsområdena och flest stölder har polisanmält i polisregionerna Stockholm, Väst och Syd.

I region Stockholm har det polisanmälts 84 båtmotorstölder, vilket är 33 färre motorer jämfört med samma period 2014. I region Väst och Syd har det polisanmält 57 respektive 17 båtmotorstölder. Dock är det viktigt att se på statistiken med viss försiktighet.

- Många upptäcker stölderna först nu när de kommer tillbaka till sina båtar efter den långa vinterförvaringen. Men motorerna kan lika väl ha blivit stulna i december och därför kan statistiken vara något missvisande, säger Carina Birking på Larmtjänst.

I april, maj och juni brukar båtmotorstölderna generellt öka. Det är då många tar fram sina båtar men låter dem stå obevakade under vardagarna för att sedan använda dem på helgen. För att försvåra för tjuven kan man därför:

  • Använda bra godkända lås
  • Stöldmärk din båt och båtmotor. Skriv upp skrov- och motornummer
  • Använda spårsändare, men kom ihåg att kolla batterierna samt att den är aktiverad!
  • Gå med i Båtsamverkan
  • Var observant på vilka som rör sig på din båtklubb

Bilden visar statistik över polisanmälda båtmotorstölder kvartal ett. Polisanmälningarna är indelade i de sju nya polisområdena.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här