Efterlysta personbilar under tredje kvartalet

13 oktober 2022

Mellan perioden 1 januari och 30 september har det efterlysts 4577 personbilar i Sverige. Av dessa är 1328 bilar, 28 procent, fortfarande inte återfunna. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst.

Under de tre första kvartalen har det efterlysts 4577 personbilar i Sverige. Detta är 200 bilar färre jämfört med samma period 2021.

- Antalet efterlysta personbilar fortsätter att sjunka. Så har trenden sett ut sedan man införde det elektroniska stöldskyddet i slutet av nittiotalet, säger utredare Niclas Antonsson på Larmtjänst.

Andelen bilar som ej återfinns ökar dock för varje år och av de 4577 bilarna som har efterlysts under perioden är 28 procent fortfarande borta.

De fabrikat som har flest antal efterlysningar under perioden är Volvo, Volkswagen, Toyota, Audi och BMW. Under året har även ovanligt många bilar av märket Lexus stulits. Under perioden har 56 Lexusbilar blivit efterlysta, varav 84 procent fortfarande inte har återfunnits. En majoritet av bilarna har stulits i Stockholmsområdet, där norra och nordvästra Stockholm är mest drabbat.

tabell efterlysta bilar

Tabellen visar de 10 mest efterlysta fabrikaten under perioden 1 jan- 30 sep 2022.

Flest efterlysningar av personbilar görs i polisregion Stockholm, Syd och Väst.

tabell polisregioner efterlysta bila

Tabellen visar vilken polisregion som bilarna blivit efterlysta i. Bilar som saknar information om efterlysande region eller som blivit efterlysta utomlands finns inte med i tabellen.

Tips på hur du minskar risken för bilstöld:

  • Kontrollera alltid att bilen är ordentligt låst innan du lämnar den.
  • Använd garage om du har det!
  • Ha belysning på garageuppfarten som tänds om någon är där.
  • Hantera din bilnyckel som en värdesak och förvara den inte precis innanför entrédörren.
  • Om du har keyless system- förvara din bilnyckel i en metallburk så inte signalen går därifrån. Kontrollera genom att ta med burken ut till bilen och försök öppna bilen. Förvara även din reservnyckel i en metallburk.
  • Använd larmsystem.
Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.