Antalet efterlysta maskiner fortsätter ligga på höga nivåer

10 oktober 2023

Mellan den 1 januari och 30 september har 154 entreprenadmaskiner efterlysts, en ökning med 100 procent jämfört med samma period 2022. 47 procent av efterlysningarna gjordes under andra kvartalet. Det visar den senaste statistiken från Larmtjänst.

Under de tre första kvartalen i år har det efterlysts 154 maskiner vilket kan jämföras med 77 efterlysta maskiner under samma period 2022. Det är en ökning med 100 procent. Av de efterlysta maskinerna är 141 st, 92 procent, fortfarande borta.

Ökningen av antalet efterlysta maskiner har främst ägt rum under andra kvartalet. Då efterlystes 73 maskiner vilket är 47 procent av de maskiner som efterlysts under hela året.

maskiner under 2023

Diagrammet visar antalet efterlysningar fördelat per månad under 2023.

De maskiner som har flest efterlysningar är grävmaskiner (52), hjullastare (37) och kompaktlastare (22).

Under året har det även efterlysts 52 traktorer. Det är lika många jämfört med samma period förra året. Av de 52 efterlysta traktorerna är 34 fortfarande borta. Det har även efterlysts 12 redskap och annan utrustning under året.

Att tänka på som maskinägare:

  • Ha koll på maskinens identitet. Fota av typskylten där serienummer anges.
  • Låt inte nycklarna sitta kvar när maskinen inte används.
  • Koppla på elektronisk startspärr om möjligt.
  • Använd spårutrustning- ökar chansen för anträffande.
  • Tänk på hur maskinen står parkerad. Parkera gärna på ett sätt som gör det svårare att stjäla, ställ exempelvis skopor och likande framför.
  • Bevakning och god belysning försvårar för tjuven.

Om statistiken:

Sedan 2023 har Larmtjänst förändrat sammanställningen av statistiken genom att dela in den i tre olika kategorier: entreprenadmaskiner, traktorer och ”redskap och annan utrustning”. Tidigare har entreprenadmaskiner och redskap redovisats tillsammans. Den nya indelningen har gjorts för att få en mer korrekt statistiksammanställning. I kategorin ”redskap och annan utrustning” kan det exempelvis ingå GPS, markvibratorer, aggregat och borrar. Åkgräsklippare ingår i statistiken under entreprenadmaskiner.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet