Växande problem med stölder av reservdelar

27 juni 2014

Under 2014 har 479 reservdelsstölder polisanmälts i Stockholm. Mest vanligt är att man tar radio och navigationsenheter och en stor del av godset försvinner över Sveriges gränser. Stölderna innebär ofta höga kostnader.

Larmtjänst har anat att det begås allt fler stölder av reservdelar och statistik från Citypolisen i Stockholm bekräftar hur stort problemet är. Bara under året har 479 reservdelsstölder polisanmälts i Stockholm.

- Det är många stölder för enbart de centrala områdena i Stockholm och vi misstänker att det ser likadant ut i hela landet. Reservdelsstölder är ett större problem än vad många tror, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

Tjuvarna bryter sig in i bilarna och monterar ut de delar som de vill ha vilket ofta är radio och navigationsenheter. Reservdelarna används senare för att reparera eller uppgradera andra bilar. Delarna kan även säljas vidare separat. Det är en global marknad och i de ärenden som Larmtjänst tittat närmare på har det rört sig om internationella stöldligor.

- Vi vet att mycket försvinner utomlands. En gång hade vi en radio som stals från en bil i Tyskland men som senare hittades i en annan bil i Illinois i USA, säger Torbjörn Serrander.

Stölderna innebär stora kostnader. Vid ett inbrott förstörs kablar och annan elektronik som ska repareras, nya delar måste beställas och installationer ska göras. Vid premiumbilar kan kostnaderna variera mellan 100 000 och 200 000 kronor.

Som bilägare bör du vara vaksam men tyvärr är det svårt att skydda sig mot dessa stölder. Reservdelsstölder är en polisiär fråga och man måste komma åt de som begår dessa brott. Men det behövs även diskussioner med generalagenterna om åtgärder som kan försvåra för tjuvarna.

- Har du komponenter från ett bilfabrikat ska det inte vara möjligt att återanvända dessa på alla modeller. Vissa konstruktionsändringar bör därför diskuteras, säger Torbjörn Serrander.

Det fabrikat som är mest utsatt i Stockholm är BMW som har 200 polisanmälda reservdelsstölder. 50 av dessa är av modellen X5. Flest stölder äger rum på Östermalm, nästan 60 procent, vilket kan förklaras med en hög koncentration av de biltyper som är intressanta för tjuvarna.

Kontakt: Åsa Sönnerby, kommunikatör, tele: 08- 522 784 39, asa.sonnerby@larmtjanst.se

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här