Stölder av katalysatorer fortsätter öka under 2022

19 april 2022

Under första kvartalet 2022 har stölderna av katalysatorer ökat med 8 procent jämfört med samma period 2021. Stölderna av katalysatorer har ökat för varje år sedan Larmtjänst började följa stöldutvecklingen 2020. Stölderna av strålkastare, navigationssystem och airbags har däremot minskat med 7 procent i år jämfört med samma period 2021. Det visar den senaste statistiken från Larmtjänst.

Under första kvartalet i år har 2021 st stölder av katalysatorer anmälts i Sverige. Detta är en ökning med 8 procent jämfört med samma period 2021. Anledningen till att katalysatorerna är stöldbegärliga är att ädelmetallerna i komponenterna betingar ett högt värde. Råvarupriset på de eftertraktade ädelmetallerna gick ner en hel del under hösten 2021 och då kunde man även se en liten nedgång av antalet stölder av katalysatorer. Råvarupriset har dock gått upp sedan dess och ligger idag på samma nivå som i början av 2021.

Diagrammet visar antalet stulna katalysatorer under första kvartalet.

Polisregion Stockholm och polisregion Syd är de polisregioner som är mest stölddrabbade. Under första kvartalet i år har det anmälts 842 stulna katalysatorer i polisregion Stockholm och i polisregion Syd har det anmälts 696 stulna katalysatorer.

Diagrammet visar antalet stulna katalysatorer under första kvartalet 2022 fördelat på polisregion.

Toyota är det fabrikat som är mest utsatt för dessa stölder, framförallt modell Prius med årsmodell 2004- 2010. Av de Volvobilar som blivit utsatta är de flesta av årsmodell 1990-1999. Larmtjänst har även noterat en ökning av antalet stölddrabbade Lexusbilar, särskilt av modellen RX400 årsmodell 2006-2009.

Skadekostnaderna för stölder av katalysatorer uppgår till ca 39 miljoner kronor under första kvartalet.

Under första kvartalet 2022 har däremot stölderna av strålkastare, navigationssystem och airbags minskat med 7 procent jämfört med samma period 2021. Under året har det inträffat 549 stölder vilket kan jämföras med 698 stölder under samma period 2021. Skadekostnaderna för dessa stölder uppgår till ca 47 miljoner kronor under första kvartalet.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.